Wat veroorzaakt het brandende gevoel bij maagzuur?
Maagzuur ontstaat wanneer maaginhoud, waaronder het sterke zoutzuur dat helpt bij de vertering van voedsel, terugvloeit naar de slokdarm. Dit kan leiden tot symptomen zoals een brandend gevoel achter het borstbeen, vaak na het eten. Veelvoorkomende oorzaken zijn overeten, het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals vetrijk voedsel, chocolade, en cafeïne, en levensstijlfactoren zoals stress en overgewicht. Ook kan het liggen aan een zwakke sluitspier tussen de maag en de slokdarm, waardoor de zuurbarrière verstoord raakt.
Reguliere maagzuurremmers en hun effecten op reflux
Ironisch genoeg kunnen maagzuurremmers vaak de situatie juist verergeren, omdat veel mensen die last hebben van reflux niet per se te veel maagzuur produceren, maar zelfs te weinig. Een adequate hoeveelheid maagzuur is essentieel voor de spijsvertering. Het helpt bij het afbreken van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Wanneer de maag niet voldoende zuur produceert, kan het voedsel niet volledig worden verteerd.
Dit kan leiden tot gisting in de maag, wat de druk verhoogt en ervoor zorgt dat de inhoud, inclusief het zuur dat er is, in de slokdarm kan terugstromen. Daarom kan een verminderde zuurproductie paradoxaliter de symptomen van reflux verergeren in plaats van verlichten. Daarom is het essentieel om de werkelijke oorzaak van reflux en maagzuurklachten te identificeren en te behandelen, in plaats van alleen de symptomen kortdurig te onderdrukken met maagzuurremmers.
Essentiële voedingsstoffen en supplementen voor het beheersen van maagzuur
Calcium en magnesium
Calcium en magnesium zijn mineralen die fungeren als natuurlijke neutralizers van maagzuur. Ze werken door de pH-waarde in de maag te verhogen, waardoor de zuurgraad afneemt. Magnesium is bovendien belangrijk voor de goede werking van de spieren, inclusief de onderste slokdarmsluitspier (LES), die helpt voorkomen dat maagzuur terugvloeit naar de slokdarm. Een goede balans tussen calcium en magnesium is essentieel. Houd altijd een ratio van 2:1 aan.
Let op: Vitaminen C en D3 helpen met een optimale opname van calcium en magnesium in je lichaam.
Tekort aan maagzuur kan samengaan met een tekort aan vitamine B12
Een tekort aan maagzuur, wat bij brandend maagzuur en gebruik van maagzuurremmers vaak het geval is, kan er ook een tekort aan vitamine B12 zijn. Dit komt doordat maagzuur nodig is om vitamine B12 uit voedsel vrij te maken, zodat het opgenomen kan worden in het lichaam. Vitamine B12 is essentieel voor de productie van rode bloedcellen en de ondersteuning van het zenuwstelsel. Een tekort aan deze vitamine kan zelfs leiden tot bloedarmoede en neurologische problemen.
Niet enkel B12: De synergie van de diverse B vitaminen
Het is dus sterk aan te raden om vitamine B12 bij te slikken. Maar doordat alle B vitaminen met elkaar samenwerken, is het af te raden om enkel 1 soort B vitaminen te suppleren. Gebruik dus altijd een B complex van hoogwaardige kwaliteit.
Het isoleren van een enkel B-vitamine kan leiden tot onevenwichtigheden of verborgen tekorten in andere B-vitaminen. Omdat ze zo nauw samenwerken in het lichaam, kan een verhoogde inname van één B-vitamine de behoefte aan een andere B-vitamine verhogen. Door een B-complex te nemen, vermijd je het risico op het creëren van deze onevenwichtigheden en zorg je voor een meer gebalanceerde aanvoer van deze essentiële voedingsstoffen.
Belang van gezonde voeding bij brandend maagzuur
Dieetaanpassingen hebben een significante impact op de frequentie en ernst van je maagzuurklachten. Het verminderen van de inname sterk bewerkt voedsel met veel suikers, cafeïne, alcohol is zeker aanbevolen. Zorg er bovendien voor dat je niet direct na het eten gaat slapen; wacht idealiter drie tot vier uur voordat je gaat slapen na een maaltijd. Zo geef je het lichaam de tijd om het eten eerst goed te verwerken, voordat het in ruststand komt.
Voorbeelden van gezonde voeding
Gember (denk aan verse gemberthee) staat bekend om zijn natuurlijke anti-inflammatoire eigenschappen en kan helpen de maag te kalmeren en de spijsvertering te verbeteren.
Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn laag in vet en suiker en helpen bij het neutraliseren van maagzuur. Deze groenten zijn niet alleen gezond maar ook vriendelijk voor mensen met reflux.
Bronnenlijst
Jackson, M., Goodrich, J., Maxan, M., Freedberg, D., Abrams, J., Poole, A., Sutter, J., Welter, D., Ley, R., Bell, J., Spector, T., & Steves, C. (2015). Proton pump inhibitors alter the composition of the gut microbiota. Gut, 65, 749 – 756. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-310861.
Sun, S., Cui, Z., Zhou, M., Li, R., Li, H., Zhang, S., Ba, Y., & Cheng, G. (2017). Proton pump inhibitor monotherapy and the risk of cardiovascular events in patients with gastro‐esophageal reflux disease: a meta‐analysis. Neurogastroenterology & Motility, 29. https://doi.org/10.1111/nmo.12926.
Ito, T., & Jensen, R. (2010). Association of Long-Term Proton Pump Inhibitor Therapy with Bone Fractures and Effects on Absorption of Calcium, Vitamin B12, Iron, and Magnesium. Current Gastroenterology Reports, 12, 448-457. https://doi.org/10.1007/s11894-010-0141-0.
Gobind, A. (2021). The role of magnesium supplement in laryngopharyngeal reflux disease. International Journal of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery. https://doi.org/10.18203/issn.2454-5929.ijohns20214899.
Clements, M., Ward, M., Hughes, C., Hoey, L., Johnston, A., Molloy, A., Cunningham, C., Casey, M., Tracey, F., O’Kane, M., Strain, J., & McNulty, H. (2019). Impact of food-bound malabsorption on vitamin B12 status in older adults from the TUDA Ageing Cohort Study: preliminary findings. Proceedings of the Nutrition Society, 79. https://doi.org/10.1017/S0029665120005364.
Kubo, A., Block, G., Quesenberry, C., Buffler, P., & Corley, D. (2014). Dietary guideline adherence for gastroesophageal reflux disease. BMC Gastroenterology, 14, 144 – 144. https://doi.org/10.1186/1471-230X-14-144.
Morozov, S., Isakov, V., & Konovalova, M. (2018). Fiber-enriched diet helps to control symptoms and improves esophageal motility in patients with non-erosive gastroesophageal reflux disease. World Journal of Gastroenterology, 24, 2291 – 2299. https://doi.org/10.3748/wjg.v24.i21.2291.