Alles over Ghee: Gezond en lekker voor bakken en braden.

vegetable pan, grilled vegetables, cooking-8027678.jpg
ghee, pandit, chakki-8554042.jpg

Wat is Ghee?

Ghee is geklaarde boter. Geklaarde boter is gezonder dan gewone roomboter. Ghee werkt namelijk cholesterolverlagend.

Ghee is nog niet bij iedereen goed bekend. Ik gebruik Ghee al lang voor bakken en braden
en ik ben zeer tevreden. Ghee heeft een erg hoog kookpunt: 250 graden. Wat betekent dat
het niet zo snel verbrand (als olie of boter verbrand krijgt het gifstoffen). Ik heb ghee ingeruild
voor (de duurdere) kokosolie, omdat het zo gezond en lekker is.

Ghee is een gezond vet

Vetten zijn heel belangrijk voor je lichaam. In het aanbod van boter en margarine worden zowel gezonde als ongezonde vetten aangeboden. Jarenlang werd vet gezien als boosdoener. De reden hiervoor is dat wetenschappers alle soorten vet op één hoop gooiden en ze allemaal als ongezond betitelden. Echter, alleen de kunstmatige, synthetische vetten, zoals transvetten, zijn zeer ongezond en kunnen o.a. hart – en vaatziekten kunnen veroorzaken. Sommige vetten, hebben juist positieve effecten. Zoals Ghee.

In een gezonde voeding horen zowel onverzadigde als verzadigde vetten thuis. Veel wetenschappers zijn het daar inmiddels over eens. Transvetten zijn vetten die ongezond zijn en ons ziek maken.

Wetenschappelijke studie achter verzadigde vetten en onze gezondheid

In The Netherlands Jounal of Medicine Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease – PubMed (nih.gov) werd een studie geplaatst waaruit dat de inname van verzadigde vetten niet in verband met hart- en vaatziektes kan worden gebracht. Jarenlang is dat ons voorgehouden. Een hoge inname van koolhydraten staat wél in verband met hart- en vaatziekten. Terugdringen van koolhydraten, door vooral de producten met toegevoegd suiker zoals frisdranken, zoetigheid en kant-en-klaar maaltijd te mijden heeft direct effect op onze gezondheid.

Korte-keten vetzuren als gezonde vet

Ghee bevat boterzuur of butyraat. Dit is een korte-keten-vetzuur dat bekend staat om zijn positieve effecten op het lichaam. Korte-keten-vetzuur zijn goed verteerbaar en dat is prettig voor je lichaam.

eggs, fried, sunny side up-1467287.jpg

De gezondheidsvoordelen van bakken met Ghee

Butyraat voor de darm

Een groot deel van het boterzuur uit Ghee gebruiken de darmbacteriën zelf voor hun eigen energievoorziening. Een ander deel wordt gebruikt voor de energievoorziening van onze darmwand. Bij butyraat denkt men vaak aan de functies in de darm. Maar op veel andere
cellen in het lichaam zitten receptoren waarop butyraat effect heeft. Hierdoor kan butyraat ook effecten hebben elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de lever.

Voordelen van butyraat in Ghee

De korte-keten-vetzuur butyraat wordt ook wel SCFA (short chain fatty acid) genoemd. En
onze goede darmbacteriën zijn daar heel blij mee.

  • Met butyraat kunnen dikke darm Akkermansia bacteriën een dikkere slijmlaag
    aanbrengen, wat ‘lekken’ van de darm tegengaat. (extra belangrijk voor mensen die
    veel vet eten)
  • Hiermee wordt ook voorkomen dat andere microben ontstekingen veroorzaken.
  • De groei van ziekmakende bacteriën wordt afgeremd.
  • Korte-keten-vetzuur levert energie voor de cellen in je darmen.
  • Korte-keten-vetzuur vermindert viscerale overgevoeligheid, wat goed nieuws is voor
    mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS).
  • Het geeft een immuunrespons bij specifieke cellen waardoor ontstekingsmarkers
    worden verminderd.

Ghee vetten vervoeren vitamines, bouwt onze cellen en geeft energie

Ghee is bijzonder rijk aan goede vetzuren met antioxidanten en aan lipiden (vetachtige stoffen) die de huid beschermen tegen vochtverlies. Ook bevat Ghee vitamine A, D, E en K. Daarnaast bevat Ghee ook veel omega-3 en omega-9. Vetten hebben verschillende functies in ons lichaam:

  • Vervoeren de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K (lees hieronder meer over
    deze vitaminen)
  • Brandstof voor de cellen
  • Bouwstof voor celmembranen en zenuwweefsel
  • Grondstof voor de aanmaak van prostaglandinen (kleine hormoonachtige stoffen die
    een rol spelen in tal van lichaamsprocessen)

Ghee wordt al duizenden jaren gebruikt

In de Egyptische piramides werd ghee gevonden en de oude Indiase gezondheidsleer Ayurveda prees ghee al eeuwen geleden.

Destijds werd ghee, als medicijn onder de naam ‘therapie van de koning’, gedoseerd in druppels en gebruikt als veelzijdige substantie bij onder meer huidziekten, autoimmuunziekten en vaatziekten, voor problemen van de stofwisseling, de spijsvertering of bij het gezichtsvermogen en bij artritis en allergieën.

Ook werd het al gebruikt bij schoonheidsverzorging: voor een stralende huid, tegen gesprongen lippen, voor zachte handen en als massageolie.

cooking, wok, chinese-1835369.jpg

Belangrijke vitamines die in Ghee voorkomen

Vitamine A

  • speelt een rol in het celspecialisatieproces
  • ondersteunt de conditie van het oog
  • helpt bij het gezond houden van de huid en slijmvliezen
  • betrokken bij het ijzermetabolisme
  • heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

Vitamine D

  • is belangrijk voor de calcium- en fosforopname voor het behoud van sterke botten en
    een sterk gebit
  • goed voor de spieren
  • draagt bij aan het proces van celvernieuwing
  • ondersteunt de afweer van het lichaam

Vitamine E

  • Draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade

Vitamine K

  • Helpt bij de normale bloedstolling
  • Draagt bij aan de opname van calcium in de botten en helpt deze sterk te houden
Scroll naar boven